• Wpisów: 219
  • Średnio co: 9 dni
  • Ostatni wpis: 310 dni temu, 11:14
  • Licznik odwiedzin: 15 188 / 2096 dni
 
slodkiewypieki
 
Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam karpatkę! Jest to moje najulubieńsze ciasto zaraz na tym samym poziomie co sernik :3 Ostatnio dokopałam się do przepisu z którego korzystała moja mamusia i który właśnie od niej mam, dlatego postanowiłam przypomnieć sobie smak karpatki z mojego dzieciństwa :3
Oto przepis
Ciasto:
2 szklanki wody
1 kostka margaryny
2 szklanki mąki
8 jajek
Wodę zagotować wraz z margaryną. Gdy zacznie się gotować a margaryna będzie rozpuszczona dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy aby wszystko się połączyło, chwilę mieszamy na ogniu.Odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto będzie letnie (nie za ciepłe) dodajemy szczyptę soli, jajka i dokładnie miksujemy do całkowitego połączenia. Dzielimy ciasto na dwie części. Rozkładamy na dwie blaszki dokładnie wysmarowane tłuszczem. Pieczemy w 220 stopniach 25-35 minut, aż się zarumieni na lekki brąz.
Krem:
4 szklanki mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
2 kostki masła po 200 gr. każda
2 żółtka
1.5 szklanki cukru
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe 2 szklanki mleka wymieszać z obiema mąkami. Gdy mleko zacznie się gotować dodać do niego wymieszane z mlekiem mąki, chwilę gotować aż zgęstnieje. Odstawić do lekkiego wystudzenia (najlepiej przykryć folią aluminiową na wierzchu aby nie zrobiła się skorupa na budyniu). Gdy wystygnie dodać żółtka, ucierać, powoli dodawać masło ucierając aż dokładnie się połączy. Krem wyłożyć na spód ciasta które upiekliśmy, przykryć drugim ciastem. Schłodzić w lodówce. Można posypać cukrem pudrem :)
Smacznego :)

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.