• Wpisów: 219
  • Średnio co: 9 dni
  • Ostatni wpis: 310 dni temu, 11:14
  • Licznik odwiedzin: 15 188 / 2096 dni
 
slodkiewypieki
 
Składniki:
200 g mąki żytniej typ 720 (mąkę dodajemy na końcu)
3 jajka
700 g startej marchwi
175 g oleju
Sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
Skórka pomarańczowa kandyzowana lub starta z jednej pomarańczy*
100 g cukru
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy pamiętając o mące na koniec. Formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, dokładnie smarujemy całość masłem. Pieczemy ok 70 minut w temperaturze 180 stopni (temperatura bez termoobiegu), do "suchego" patyczka.
* ja dodatkowo dodałam syropu z kandyzowanej skórki.
Można dodatkowo dodać 1/2 łyżeczki imbiru i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej jeśli ktoś lubi bardziej piernikowy smak.
Na zdjęciu ciasto udekorowane polewą czekoladową i malinami.
Smacznego :)

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.